Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ορθοδοντική; Ποιος την ασκεί;

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με την διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους, με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.

Η Ορθοδοντική είναι μια από τις αναγνωρισμένες ειδικότητες της Οδοντιατρικής, συγκρινόμενη με τις ανάλογες ειδικότητες της Ιατρικής. Για την άσκηση της Ορθοδοντικής απαιτούνται επιπλέον των γνώσεων του γενικού οδοντίατρου.

Ο τίτλος του Ειδικού Ορθοδοντικού χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας μετά από εξετάσεις. Έτσι, δικαιούνται να φέρουν νόμιμα τον τίτλο του Ειδικού Ορθοδοντικού μόνο όσοι έχουν επιτύχει στις προβλεπόμενες εξετάσεις του Υπουργείου.

Συνίσταται στους ενδιαφερομένους για ορθοδοντική θεραπεία να ελέγχουν προηγουμένως εάν ο οδοντίατρος στον οποίο απευθύνονται είναι Ειδικός Ορθοδοντικός.

Η λίστα των Ειδικών Ορθοδοντικών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στον Δήμο της Θεσσαλονίκης παρέχεται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ( τηλ 2310 237-960 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.osth.gr)

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό;

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ορθοδοντική Εταιρία συνίσταται η πρώτη ορθοδοντική αξιολόγηση μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια κάθε ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από την βαρύτητα και την ιδιομορφία κάθε προβλήματος (οδοντικό, σκελετικό, ορθογναθικό περιστατικό) καθώς και από την επιλογή μηχανισμών ( ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές/κολλημένα σιδεράκια, κινητές ορθοδοντικές συσκευές/μασελάκια).

Κατά μέσο όρο εκτιμάται στους 6 έως 24 μήνες.

Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω;

Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω;

Κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την μάσηση σκληρών τροφών, όπως ξηρούς καρπούς, ποπ κορν, κουκούτσια, παγοκύβους, παξιμάδια καθώς και τρόφιμα που είναι κολλώδη.

Πονάνε τα σιδεράκια;

Πονάνε τα σιδεράκια;

Είναι πιθανό μετά την πρώτη επίσκεψη να νιώσουν οι ασθενείς κάποια ενόχληση, η οποία όμως διαρκεί μόνο για λίγες ημέρες.

Σε περίπτωση που η ενόχληση είναι μεγαλύτερη συνίσταται η χρήση κάποιου παυσίπονου.

Μπορούν τα σιδεράκια να βλάψουν τα δόντια μου;

Μπορούν τα σιδεράκια να βλάψουν τα δόντια μου;

Όχι, τα σιδεράκια από μονά τους δεν μπορούν να κάνουν «ζημιά» στα δόντια. Ωστόσο εάν ο ασθενής δεν διατηρεί ικανοποιητικό επίπεδο στοματικής υγιεινής, τα δόντια καθίστανται περισσότερο επιρρεπή στην τερηδόνα.

Επομένως, εάν ο ασθενής βουρτσίζει σωστά και με επιμέλεια, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Πόσο κοστίζει μια ορθοδοντική θεραπεία;

Το πραγματικό κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος καθώς και τους μηχανισμούς που θα επιλεχθούν.

Δίνεται η δυνατότητα ενός άνετου τρόπου πληρωμής με μηνιαίες δόσεις.